Een straler en zijn uitgestraalde golflengtes en energie wordt hoofdzakelijk bepaald door zijn bedrijfstemperatuur. Een fysische wet, de wet van Wien,  (klik hierop voor een link naar Wikipedia), bepaalt in functie van de temperatuur van de straler zijn piekgolflengte waarop hij de meeste energie uitstraalt.

 

Elk warm voorwerp straalt infraroodstraling uit!!

 

In praktijk vinden we voor gebruik in infraroodsauna's hoofdzakelijk drie soorten stralers terug, de full spectrum stralers,( zij stralen eveneens een deeltje zichtbaar wit licht uit) de ceramische, (incoloy, magnesium oxide,..) stralers en de vlakke, carbon stralers.

 

De zogenaamde full spectrum stralers zijn een vorm van halogeen lampen die meestal afgeschermd worden met een rood-filter.(robax filter) Zij stralen een klein gedeelte energie in zichtbaar licht uit. Het merendeel is echter warmtestraling.

 

Ceramische stralers zijn opgebouwd uit een hitte draad, zoals in een gloeilamp, omgeven door een vuurvast "ceramisch" materiaal, zoals magnseiumoxide, eventueel beschermd door een metalen "incoloy" mantel. ( Incoloy is niet meer of minder dan een merknaam voor een Nikkel legering gebruikt als metalen mantel rondom de hittedraad)

 

Carbon of vlakke plaat stralers zijn platen uit epoxy materiaal die tussen twee platen in, een koolstoflaag bevat, materiaal zoals een potlood, dit zorgt voor de elektrische weerstand. Bij stroomdoorgang zal deze weerstand opwarmen en zorgen voor de nodige infrarood straling.

 

Hun onderscheid ligt in de bedrijfstemperatuur; de full spectrum of lampstralers zoals de Philips Vitae lamp halen een 1600°C als bedrijfstemperatuur van de hittedraad,  de ceramische stralers halen gemiddeld een 400°C à 500°C als bedrijfstemperatuur, de carbon of vlakke plaat stralers halen zowat een 90°C à 100°C. (opm: elk voorwerp wordt roodgloeiend vanaf een 600 a 700°C dus de ceramische stralers worden niet rood als ze opgewarmd zijn!)

 

Je herkent kort golf stralers vaak ook omdat zij een deelje in het zichtbare licht uitstralen. Te lang kijken in een zuiver korte golfstraler beschadigd onherroepelijk uw ogen!!( wordt echter niet gebruikt in sauna's!)

De Philips Vitae lamp korte golfstraler is in feite een full spectrum straler en geeft zowat 20% van zijn energie af in het korte golf gebied, 60% in het midden golf en een 20% in het lange golf gebied. Doordat er slechts 20% in het korte golfgebied valt, blijft deze straler volledig veilig voor gebruik in infrarood saunas! Wel geeft hij vanwege zijn veel hogere temperatuur een hardere en intensere straling af. ( wordt niet steeds als aangenaam ervaren maar kan ik combinatie met carbonstralers én de juiste plaatsing, zorgen voor een optimaal therapeutisch effect: diepere en sneller inbreng van warmte op de gewenste plaats zoals rug of schouder, knie,...) Wij bieden al deze mogelijkheden aan om uw sauna op "maat" te maken voor uw wensen of klachten.

 

Hier ligt dan ook het technische onderscheid tussen de drie. Allen zijn echter veilige lange en midden golf stralers! Enkel de Vitae lampstraler werkt op een gloeidraadtemperatuur van een 1600°C en hierdoor straalt hij eveneens wit licht uit en als enige eveneens een kleine 20% korte golf infrarood, maar vanwege de beperkte hoeveelheid energie in dit korte golfgebied, blijft de warmtestraling als volledig veilig beschouwd. Het aandeel korte golf energie van een ceramische straler is volledig verwaarloosbaar! ( wat sommigen ook durven beweren van "hun" incoloy ( = ceramische) stralers. ( het ceramisch poeder zit als vulmateriaal in de incoloy behuizing))

 

De carbonstraler en de ceramische straler zitten perfect in het golflengte gebied dat wij ervaren op ons lichaam als aangename "warmte"; bij de carbonstraler is deze warmte optimaal verdeeld over de ganse cabine, bij de ceramische stralers zit deze warmte geconcentreerd en dient via een reflector te zorgen voor een betere verdeling. Te hoge temperaturen zou ons het gevoel van verbranden doen krijgen en te lage temperaturen hebben totaal geen effect op ons lichaam, het is alsof we naast een radiator staan die "koud" staat.

 

Onze huid is het meest gevoelig voor bepaalde golflengtes die maakt dat quasi alle infraroodcabines zijn uitgerust met de zogenaamde veilige lange en midden golf stralers.

 

Onze infraroodsauna's zijn dan ook eveneens uitgerust met ofwel ceramische- ofwel carbon stralers en indien gewenst kunnen er bijkomend full spectrum stralers worden bijgemonteerd! ( zie tabblad: Full spectrum stalers)) Hierdoor kunnen we onze cabines uitgerust met carbonstrales optimaliseren door extra full spectrum stralers bij te plaatsen, let wel: op een technisch verantwoorde manier! Zo zorgen we ervoor dat alleen de voordelen van deze beide types stralers gecombineerd worden zonder de nadelen.

 

Geen enkele straler straalt slechts één golflengte uit!! ( enkel een laser doet dit en meestal in het gevaarlijke korte golf gebied. Gebruikt om te lassen of graveren ) Dus uitspraken als: "enkel onze infraroodstralers stralen met de unieke golflengte van 7080 nanometer" ed...  getuigen van weinig technisch inzicht en dienen enkel om U te misleiden.

 

Technisch correcte informatie:

 

Waar: enkel korte golf kan tot 50 maal dieper doordringen in het weefsel

Waar: lange en midden golf dringen slechts een paar tienden mm diep door

 

Onwaar: enkel korte golf kan tot diep in het onderliggend weefsel dringen

Onwaar: lange golf warmt slechts de lucht op en is geen echte infrarood

 

En nu?

 

Het klopt dat korte golf of IRA, dieper doordringt in de huid dan de lange golf of IRC. Zelfs tot 50 maal dieper!! Dit klinkt duidelijk in het voordeel van de zogenaamde full spectrum of korte golf stralers, tot je de werkelijke getallen erbij haalt: de maximale indringdiepte voor de korte golf bedraagt een 5 tal mm( voor een bleek huidtype). Voor de lange golf bedraagt dit slechts een paar tiende mm. Maar zeg u zelf: geloof je nu echt dat die extra 4mm zoveel dieper doordingt tot in uw spieren... Neen, dus ook hier moet de warmte doorgegeven worden via de bloedvaten in de huid tot aan de dieper liggende spieren en gewrichten. ( tevens geeft de korte golf straler slechts 20% van haar energie af in dit golflengtegebied, de rest van de energie is hetzelfde als van de ceramische en carbon stralers) Bij beide is het voordeel dat de warmte IN het lichaam wordt opgewekt en niet van buiten uit zoals bij een gewone sauna. De reden waarom Vitae stralers, en soms ook ceramische stralers, vaak als "therapeutisch" worden bestempeld, ligt in het feit dat samen met de korte golf, enkel voor de Vitae niet voor de ceramische, ook de meest intense warmte wordt vrijgemaakt. Het is deze geconcentreerde warmte die dieper in de huid kan doordringen maar enkel plaatselijk: daar waar je dicht tegenaan dit element zit en niet over gans uw lichaam zoals sommigen denken. Het voordeel blijft dus beperkt tot dat deel van je lichaam waarmee je tegenaan deze straler zit.

 

Onze ervaring, en van vele van onze klanten, is dat de carbon stralers een uiterst aangename en uniforme straling geven terwijl incoly of lampstralers een "harde" warmtestraling geven die na bepaalde tijd niet meer zo aangenaam aanvoelt!! Toch bieden wij zowel de ceramische als de carbon stralers aan en in optie zelfs carbon met extra full spectrum Philips Vitae lampen. Deze monteren we dan wel bovenaan in de sauna zodat het onaangename van de straling quasi wegvalt en enkel het bijkomende voordeel: breed spectrum en extra intensiteit, overblijft. Voor rugproblemen bieden we deze full spectrum stralers aan met een dimmer om de intensiteit te kunnen instellen op een veilig en aangenaam niveau.

Tevens monteren we de Vitae straler ook vooraan beneden voor mensen met knieklachten.

 

 

 

 

 

 

 

www.infraroodsaunas.net © 2014

Technische achtergrond